Aspergetips uit de Achterhoek

Vanaf half april is het tijd om te genieten van de koningin van de groente: asperges! De Achterhoek staat bekend als één van de belangrijkste aspergegebieden van ons land. De zandgronden zijn zeer geschikt voor de teelt en dat zie je door lange rijen aspergebedden die het Achterhoekse landschap sieren. Tijd voor de beste tips om optimaal te kunnen genieten van deze groente. 

Aspergetelers

De Achterhoekse zandgronden zijn uitermate geschikt voor de teelt van asperges. Je kunt ze in de supermarkt verkrijgen, maar de beste asperges koop je bij de teler of bij één van de vele landwinkels die de Achterhoek rijk is. De vele telers verkopen verse asperges en geven graag tips over hoe asperges het beste klaargemaakt worden. Thuis dus net zo lekker genieten.  

Asperge 1 (apr 2) (1)

Recepten

Asperges lenen zich uitstekend om te combineren met andere lokale producten. Wat dacht je van de combinatie met prei in een romige asperge-preisoep of een aspergesalade met rosbief en appel? Maar ook de klassieker met gekookte ham en ei mag niet ontbreken. Op zoek naar goede recepten, bekijk deze overheerlijke maaltijden

Asperge Soep (apr 2)

Wijnen

Bij een aspergerecht hoort een goede witte wijn. En waar wijnen vroeger voornamelijk uit Frankrijk kwamen, zijn er tegenwoordig ook goede Nederlandse wijnen te verkrijgen. In 2016 won de wijn van Wijngaard Kasteel Huis Bergh. Sommelier Edwin Raben omschreef de wijn als: “Heel geurig, uitnodigend, goede zuren verpakt in de alcohol met een smaak die lang nablijft.” 

Asperges 2 (apr 2)

Restaurants

Ben je geen held in de keuken of heb je zin om je te laten verwennen? Dan kent de Achterhoek vele restaurants waar asperges op de kaart staan. Van het kleinste stadje Bronkhorst tot aan Winterswijk. Kom je niet uit de buurt, maar ben je wel een liefhebber? Je kunt zelfs speciale asperge-arrangementen boeken. Compleet met overnachting. Of je nu een, twee of zelfs drie dagen wil genieten. Het kan in de Achterhoek. 

Gerelateerde artikelen