U bevindt zich hier: Evenementen  ›  Kom in de Kas

Evenementen in de Gelderse streken

In de Gelderse streken, Veluwe, regio Arnhem Nijmegen, Rivierenland en Achterhoek, worden vele evenementen georganiseerd en kun je prachtige tentoonstellingen bezichtigen. Kijk in de evenementenkalender hieronder voor een selectie. In de uitagenda op de websites van de verschillende regio's staat een uitgebreid overzicht van activiteiten in Gelderland.

Veluwe
Regio Arnhem Nijmegen
Rivierenland
Achterhoek

Toon:  
28 MRT-
9 APR
De vroege van Gogh De Veluwe Kröller-Müller Museum

Toen Vincent van Gogh besloot kunstenaar te worden, en zichzelf leerde tekenen en schilderen, richtte hij zijn blik op de mensen die hard moesten werken voor hun brood, in schamele werkplaatsen en op boerenakkers in weer en wind. Vincent wilde met zijn afbeeldingen ‘uit het volk voor het volk’ oprecht uitdrukking geven aan zijn mededogen met de minderbedeelden. Er zijn ruim 120 werken uit de periode 1880-1885 uit de eigen, omvangrijke Van Goghcollectie van het Kröller-Müller Museum te zien. De nadruk ligt op Van Goghs tekeningen. Juist daarin is goed te zien hoe hij worstelde om de techniek te leren beheersen en volume en beweging in zijn figuren te brengen. Daarbij streefde hij ernaar ‘het leven’ zelf weer te geven en zonodig ‘onjuistheden’ te tekenen die ‘waarder’ waren dan de ‘letterlijke waarheid’.

28 MRT-
28 MEI
ADO speelgoed en De Stijl De Veluwe CODA Museum

Voor liefhebbers van design, speelgoedverzamelaars en inwoners van Apeldoorn staat de naam ADO voor de bijzondere collectie houten speelgoed die in de jaren 1925-1955 ontworpen werd door Ko Verzuu. Deze collectie is niet alleen onlosmakelijk verbonden met de lokale Apeldoornse geschiedenis, maar raakt ook aan de vernieuwingen in de kunst, zoals ingegeven door de leden van De Stijl.

Aanleiding voor de tentoonstelling is het in november verschenen boek over het ADO speelgoed in de collectie van CODA Apeldoorn. Het boek besteedt aandacht aan het Sanatorium Berg en Bosch waar het houten ADO speelgoed werd gemaakt en de sociaal-maatschappelijke en kunstzinnige context waarin het speelgoed kon ontstaan. In het kader van het feestjaar Mondriaan tot Dutch Design, 100 jaar De Stijl schenkt CODA in deze presentatie specifiek aandacht aan de invloed van De Stijl op het ADO speelgoed.

28 MRT-
4 JUN
Gala-Glasberline De Veluwe Paleis Het Loo, Koninklijk park 1, Apeldoorn

Ter gelegenheid van het gouden huwelijksjubileum van H.K.H. Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven is vanaf 10 januari hun trouwkoets te zien in  het Koetshuis van museum Paleis Het Loo.

Voor het huwelijk van Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven in 1967 werd het rijtuig, een gala-berline, gerestaureerd en voorzien van glas zodat het bruidspaar goed zichtbaar zou zijn. Het rijtuig, genoemd naar de stad Berlijn waar dit type vermoedelijk werd ontwikkeld, kreeg na de aanpassing de naam gala-glasberline of kleine glazen koets. Ook na de huwelijksdag bleef het rijtuig voor ceremonieel gebruik voorbehouden aan Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven.

 

Naast deze gala-glasberline zijn ook de gala-berline en de berline-coupé uit de vaste collectie van museum Paleis Het Loo te zien. Samen vertellen deze rijtuigen een verhaal over koninklijk ceremonieel vertoon, zoals de rijtoer op Prinsjesdag, een inhuldiging of koninklijk huwelijk. 

28 MRT-
28 MEI
Under my skin De Veluwe CODA Museum

Humoristische of absurde ensceneringen, provocerend naakt en emotionele, soms pijnlijke, zelfportretten. Lilith, pseudoniem van Henriëtte van Gasteren (Sevenum, 1964), fotografeert zichzelf om zo thema’s als vrijheid, identiteit en gelijkheid te onderzoeken. Wie is zij? Wie is zij in relatie tot haar omgeving en tot anderen? In een zoektocht naar ultieme kwetsbaarheid geeft zij zichzelf letterlijk en figuurlijk bloot. Tegelijkertijd blijft de vraag of het beeld dat de beschouwer van haar heeft ook overeenkomt met de werkelijkheid onbeantwoord. De fotoseries Intrauterine, Woman is the pig of the world, A house is not a home en Bit Player zijn van 29 januari tot en met 28 mei 2017 te zien CODA Museum.

28-31
MRT
Themarondleiding ‘In de stijl van…’ De Veluwe Jachthuis Sint Hubertus

Tijdens de speciale themarondleiding ‘in de stijl van’ neemt een gids je in een kleine groep mee door het Jachthuis, waarbij je ook vertrekken betreedt die tijdens een reguliere rondleiding niet worden bezocht. Speciale aandacht verdient het schilderwerk van Bart van der Leck, die voor het Jachthuis het kleurenschema en de patronen van het schilderwerk ontwierp.

Tijden van de rondleidingen:

dinsdag t/m vrijdag om 12.30 en 14.30

zaterdagen, zondagen en tijdens de kerst- en voorjaarsvakantie om 11.30, 12.30, 13.30 en 14.30

28 MRT-
9 APR
Lucy Sarneel – Private territory in public De Veluwe CODA Museum

Met de tentoonstelling Private territory in public geeft CODA Museum van 15 januari tot en met 9 april een mid-career overzicht van het werk van Lucy Sarneel. De wisselwerking tussen het private en het publieke voor zowel de maker als de beschouwer vormt de leidraad. Sarneel benadert het sieraad daarbij als beginpunt van communicatie, als medium dat zowel het sacrale als het alledaagse omvat, als reflectie van tradities en gewoonten, verlangens en interpretaties. Private territory in public brengt het werk van Sarneel bovendien in beeld als autonome beeldende kunst en sculpturen van klein formaat.  

31
MRT
Proef de Sterren Regio Arnhem Nijmegen Heelsum

Op 31 maart is Hotel Klein Zwitserland in Heelsum het decor van Proef De Sterren! Tijdens deze bijzondere avond komen de zes sterrenchefs van Bilderberg bijeen om voor jou een uniek zesgangendiner te bereiden. Je dineert in Hotel Klein Zwitserland, die met restaurant De Kromme Dissel al 46 jaar in het bezit is van een Michelinster. Het in chaletstijl gebouwde Hotel Klein Zwitserland, zorgt ervoor dat je kunt genieten onze persoonlijke service en grenzeloze gastvrijheid.

2
APR
Kom in de Kas Regio Arnhem Nijmegen Lingewaard, diverse locaties

Heb je wel eens in een zee van bloemen gezwommen, tropische planten zien groeien in Nederland of een tomaat gegeten zo groot als een skippybal? Nee? Dan ben je waarschijnlijk nog nooit in een kas geweest.
Tijdens het Kom in de Kas weekend op 1 en 2 april 2017 kun je in 26 regio's verspreid over Nederland een bezoekje brengen aan de kas. De kwekers in Lingewaard  zetten op zondag 2 april van 11.00 tot 17.00 uur de deuren van hun kassen wagenwijd open voor Kom in de Kas 2017. Kom je kijken?

5-9
APR
Go Short Regio Arnhem Nijmegen Marienburg 38-39, Nijmegen

Go Short is hét kortefilmfestival van Nederland. In vijf festivaldagen worden de beste recente korte films van Europa vertoond, en worden de Go Short Awards uitgereikt. Naast het competitieprogramma biedt Go Short ook diverse focusprogramma's, workshops, lezingen en party's.

26
APR
Koningsdag Arnhem Regio Arnhem Nijmegen Arnhem

Koningsdag 2017 wordt hoe dan ook een feest voor iedereen. Arnhem is onderverdeeld in evenementenpleinen met dance, live muziek, familie- en cultuurprogramma. Naast de grote partylocaties op de pleinen in de binnenstad, is er ook in elke wijk wel iets te doen.
Op 26 en 27 april vindt op de Markt in Arnhem het KingSize Arnhem Festival plaats. Tijdens het festival worden de beste housetracks gedraaid en vieren we, net als vorig jaar, feest met de grootste Nederlandse en internationale DJ’s. 
Op Koningsdag wordt het Gele Rijdersplein omgetoverd tot festivalterrein FreeFall met meerdere area’s. FreeFall Festival is in 2008 begonnen als kleinschalig podium voor elektronische dansmuziek. Inmiddels is FreeFall uitgegroeid tot een populair en drukbezocht muziekfestival tijdens Koningsdag Arnhem.


Als je lekker mee wil zingen, kan je terecht op de Korenmarkt, Jansplein of de Jansplaats Dansplaats. Hier staan voornamelijk pop, Top 40 en hits van toen op het programma. Op het Jansplein hoor je de leukste dance classics en de beste coverbands.
Op het Kerkplein wordt de jaarlijkse Koningsmarkt gehouden. Sonsbeek Park is elk jaar de plek voor de hele familie. Kinderen kunnen zich feestelijk laten schminken en pony rijden. Ook is er een mobiele kinderboerderij en er zijn oude ambachten. Traditioneel wordt Koningsdag Arnhem afgesloten met een grandioos vuurwerk op de Rijnkade.

27
APR
Koningsdag Nijmegen Regio Arnhem Nijmegen Nijmegen

Koningsdag in Nijmegen wordt één groot feest! In het centrum en Goffertpark is volop entertainment voor jong en oud. Ook dit jaar kun je tijdens Koninginnedag genieten van Oranjepop. Het gratis openluchtfestival vindt plaats in het Hunnerpark en heeft een programma vol bekende en regionale artiesten.

Activiteiten Koningsdag Nijmegen (programma o.v.b.)
• Grote vrijmarkt op de Goffertweide in Nijmegen
• Allerlei leuke kinderactiviteiten op de Goffertwei, van 09.00-16.00 uur.
• Wijk- en straatactiviteiten

Koningsdag op de Grote Markt was vorig jaar al een groot succes. De horeca aan het plein werkt samen om er weer een fantastisch feest van te maken. Dat betekent, meezingen met bandjes en samen feestvieren tegen de mooie historische achtergrond.
In de uitgaansstraat van Nijmegen, de Molenstraat, zal er een goed Koningsfeestje gevierd worden. Meerdere bandjes, nationale én internationale dj’s zullen elkaar afwisselen. Het feest op Koningsdag zelf wordt overdag goed opgewarmd, zodat ‘s avonds iedereen helemaal warm gedanst is voor enkele knallers!
Een feestje op het Koningsplein kan natuurlijk niet missen bij Koningsdag! Ook dit jaar staan er weer gezellige bands op het podium en zal het bier rijkelijke vloeien.
Op het Faberplein wordt ook een koninklijk feestje gevierd! Vanuit de populaire cafés Faber en Toon wordt de horeca voor het hele plein verzorgd. Dé plek om te zien en gezien te worden tijdens Koningsdag.
In het Hunnerpark barst Oranjepop weer los! Op Oranjepop zie je ieder jaar de tofste nationale en internationale acts: zowel grote publiekstrekkers, als jong en opkomend talent. Kortom: het groene Hunnerpark in Nijmegen is dé plek waar je moet zijn op Koningsdag! De eigenzinnige en gevarieerde opzet van Oranjepop spreekt een groot en gezellig publiek aan. Het bewijs daarvoor? De duizenden bezoekers die ieder jaar op Koningsdag genieten op Oranjepop!

29
APR
Batavierenrace Regio Arnhem Nijmegen Nijmegen

Eind april klinkt jaarlijks het startschot voor de grootste estafetteloop van de wereld: de Batavierenrace. De route loopt van het Universitair Sportcentrum Nijmegen, via Duitsland, de rustige Achterhoek en de Oude Markt in hartje Enschede naar de campus van de Universiteit Twente.

De totale loopafstand bedraagt ruim 175 kilometer en is onderverdeeld in 25 etappes (16 heren- en 9 damesetappes). Er nemen ieder jaar ruim 8.500 atleten aan deel, allen studenten; aan dit enorme deelnemersaantal dankt de Batavierenrace sinds jaar en dag haar vermelding in het Guinness Book of Records.

Kortom, een jaarlijks terugkerend mammoetevenement met een uniek karakter: een mengeling van topsport en zwoegend recreëren!

29 APR-
7 MEI
Romeinenweek Regio Arnhem Nijmegen Nijmegen

Tijdens de Romeinenweek worden er diverse activiteiten georganiseerd. Allemaal in het teken van de  geschiedenis van Nederland in de Romeinse tijd. Ga op ontdekkingstocht naar een bijzondere periode uit onze geschiedenis!