U bevindt zich hier: Evenementen  ›  Rondleiding XL Kasteel Ammersoyen

Evenementen in de Gelderse streken

In de Gelderse streken, Veluwe, regio Arnhem Nijmegen, Rivierenland en Achterhoek, worden vele evenementen georganiseerd en kun je prachtige tentoonstellingen bezichtigen. Kijk in de evenementenkalender hieronder voor een selectie. In de uitagenda op de websites van de verschillende regio's staat een uitgebreid overzicht van activiteiten in Gelderland.

Veluwe
Regio Arnhem Nijmegen
Rivierenland
Achterhoek

Toon:  
29 APR-
28 MEI
Under my skin De Veluwe CODA Museum

Humoristische of absurde ensceneringen, provocerend naakt en emotionele, soms pijnlijke, zelfportretten. Lilith, pseudoniem van Henriëtte van Gasteren (Sevenum, 1964), fotografeert zichzelf om zo thema’s als vrijheid, identiteit en gelijkheid te onderzoeken. Wie is zij? Wie is zij in relatie tot haar omgeving en tot anderen? In een zoektocht naar ultieme kwetsbaarheid geeft zij zichzelf letterlijk en figuurlijk bloot. Tegelijkertijd blijft de vraag of het beeld dat de beschouwer van haar heeft ook overeenkomt met de werkelijkheid onbeantwoord. De fotoseries Intrauterine, Woman is the pig of the world, A house is not a home en Bit Player zijn van 29 januari tot en met 28 mei 2017 te zien CODA Museum.

29 APR-
28 MEI
ADO speelgoed en De Stijl De Veluwe CODA Museum

Voor liefhebbers van design, speelgoedverzamelaars en inwoners van Apeldoorn staat de naam ADO voor de bijzondere collectie houten speelgoed die in de jaren 1925-1955 ontworpen werd door Ko Verzuu. Deze collectie is niet alleen onlosmakelijk verbonden met de lokale Apeldoornse geschiedenis, maar raakt ook aan de vernieuwingen in de kunst, zoals ingegeven door de leden van De Stijl.

Aanleiding voor de tentoonstelling is het in november verschenen boek over het ADO speelgoed in de collectie van CODA Apeldoorn. Het boek besteedt aandacht aan het Sanatorium Berg en Bosch waar het houten ADO speelgoed werd gemaakt en de sociaal-maatschappelijke en kunstzinnige context waarin het speelgoed kon ontstaan. In het kader van het feestjaar Mondriaan tot Dutch Design, 100 jaar De Stijl schenkt CODA in deze presentatie specifiek aandacht aan de invloed van De Stijl op het ADO speelgoed.

29 APR-
7 MEI
Romeinenweek Regio Arnhem Nijmegen Nijmegen

Tijdens de Romeinenweek worden er diverse activiteiten georganiseerd. Allemaal in het teken van de  geschiedenis van Nederland in de Romeinse tijd. Ga op ontdekkingstocht naar een bijzondere periode uit onze geschiedenis!

29 APR-
4 JUN
Gala-Glasberline De Veluwe Paleis Het Loo, Koninklijk park 1, Apeldoorn

Ter gelegenheid van het gouden huwelijksjubileum van H.K.H. Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven is vanaf 10 januari hun trouwkoets te zien in  het Koetshuis van museum Paleis Het Loo.

Voor het huwelijk van Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven in 1967 werd het rijtuig, een gala-berline, gerestaureerd en voorzien van glas zodat het bruidspaar goed zichtbaar zou zijn. Het rijtuig, genoemd naar de stad Berlijn waar dit type vermoedelijk werd ontwikkeld, kreeg na de aanpassing de naam gala-glasberline of kleine glazen koets. Ook na de huwelijksdag bleef het rijtuig voor ceremonieel gebruik voorbehouden aan Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven.

 

Naast deze gala-glasberline zijn ook de gala-berline en de berline-coupé uit de vaste collectie van museum Paleis Het Loo te zien. Samen vertellen deze rijtuigen een verhaal over koninklijk ceremonieel vertoon, zoals de rijtoer op Prinsjesdag, een inhuldiging of koninklijk huwelijk. 

6-7
MEI
Papendal Bike Event Regio Arnhem Nijmegen Papendallaan 60, Arnhem

Op 6 en 7 mei 2017 is Papendal the place to be voor alle fietsliefhebbers! Dit weekend vindt namelijk het Papendal Bike Event plaats; waarbij verschillende activiteiten worden samengesmolten tot één groot evenement. Geschikt voor jong en oud en gratis toegankelijk, met uitzondering van de UCI BMX Supercross. 
Tijdens dit unieke evenement is Papendal, Arnhem het grote kloppende hart van alles wat te maken heeft met fietsen. Je kunt deelnemen aan de Pump Battle World Series 4X Pro Tour, je techniek verbeteren op de pump track, kennis maken met BMX Bike Trial & Flatland door middel van clinics én demo's door Rick Koekoek of genieten van de spectaculaire BMX Supercross. Ook zijn er weer diverse fietsgerelateerde stands in de Bike expo. Daarnaast hebben wij de Giro Kids Day waar allerlei leuke activiteiten plaatsvinden voor alle kinderen én scholieren uit de provincie Gelderland.

21
MEI
Marikenloop Regio Arnhem Nijmegen Heyendaalseweg 141 (Gymnasion), Nijmegen

Voor alle hardlopende vrouwen en meiden in Nederland, van absolute beginner tot wedstrijdloopster: op zondag 21 mei vindt in Nijmegen de Marikenloop plaats. De Marikenloop kent een traditie van gezelligheid en sportiviteit, met live-muziek en natuurlijk de spectaculaire gezamenlijke warming-up.
De Marikenloop is een hardloopwedstrijd in Nijmegen waar alléén voor vrouwen en meiden aan mee mogen doen, maar mannen mogen natuurlijk komen kijken en aanmoedigen. De afstanden zijn 5 en 10 kilometer en het parcours voert vanaf het Universitair Sportcentrum via de wijk Brakkenstein naar het lommerrijke Heumensoord. Het parcours is hier en daar onverhard en er zit weinig hoogteverschil in.
Tijdens de 15e editie is het parcours licht gewijzigd ten opzichte van voorgaande jaren. Ten tijde van de Marikenloop zal de noodopvanglocatie in bosgebied Heumensoord nog gebruikt worden voor de opvang van vluchtelingen. Omdat de locatie zich deels op het 5 kilometer parcours van de Marikenloop bevindt, is samen met het COA, de noodopvanglocatie Heumensoord en de gemeente besloten om de 5 kilometer over 200 meter door het vluchtelingencomplex te laten lopen. De ronde over 10 kilometer blijft ongewijzigd.

24-27
MEI
Kasteelfeesten Wijchen Regio Arnhem Nijmegen Wijchen

De Wijchense Kasteelfeesten zijn van 24 tot en met 27 mei. Vier dagen feest in de Kasteeltuin met vermaak voor jong en oud.
Het programma van de Kasteelfeesten Wijchen 2017 is bekend! Ook dit jaar staan er weer topartiesten op het podium van de Kasteelfeesten Wijchen. Wat denk je van O’G3NE, Glennis Grace, Henk Dissel, Snollebollekes, Mental Theo en Jonna Fraser? En dat is nog lang niet alles!

 

25-28
MEI
Hoogte80 Festival Regio Arnhem Nijmegen Wijk Geitenkamp, Arnhem

Vier dagen lang theater, muziek, literatuur, uitzicht, eten en drinken, in de buitenlucht op Hoogte80 Festival in Arnhem.
Tijdens het Hemelvaartweekend zijn diverse muziekoptredens en unieke theatervoorstellingen te zien in tenten, in de open lucht en op podia. Ook voor kinderen is er van alles te doen en te beleven.
Hoogte80 Festival vindt plaats in één van de mooiste stadsparken van Arnhem met een geweldig uitzicht op de stad.
Toegang tot het festivalterrein is gratis.

Foto: Linda Seddik

3-5
JUN
Music Meeting Regio Arnhem Nijmegen Park Brakkenstein, Nijmegen

Music Meeting introduceert hoogwaardige muziek uit alle windstreken die zelden of niet live te horen is in Nederland en Europa. Dit doet Music Meeting met een driedaags internationaal muziekfestival dat jaarlijks plaatsvindt tijdens Pinksteren in Park Brakkenstein in Nijmegen.
Music Meeting schotelt je 3 dagen lang een intensieve en gevarieerde muzikale ontdekkingsreis voor, met zo'n 100 bestemmingen, die je helemaal of gedeeltelijk kunt afleggen. Met 6 podia, zo'n 30 activiteiten per dag, van concerten tot interviews, Silent Disco en films, en met een festivalmarkt, een speciaal kinderprogramma en lekker verantwoord eten en drinken, met een lokaal én werelds tintje.