Cultuurhistorische evenementen in de Gelderse streken

Gelderland, een provincie vol historie en cultuur. De geschiedenis brengt ons onder meer terug naar de Romeinse Tijd. Terwijl veel later de koninklijke familie thuis was op de Veluwe. En dan te bedenken dat aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hard werd gevochten tijdens de – wat we nu noemen – Slag om Arnhem. Zomaar een greep uit de geschiedenis van Gelderland. 

Inmiddels heeft de geschiedenis een mooie plek gekregen in tal van musea in Gelderland. Zo kan je de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog aanschouwen in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Groesbeek, en het Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek. Gelderland had gedurende de 19e eeuw vele industriële activiteiten. Een aantal gebouwen heeft nu de status van Industrieel Erfgoed, zoals de voormalige DRU IJzergieterij en de Tricotfabriek. 

Ook qua cultuur is er voldoende te bewonderen in de Gelderse streken. Zo vind je in het Kröller-Müller Museum de op één na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld. Midden in de prachtige omgeving van Het Nationaal Park De Hoge Veluwe, dus neem vooral de tijd om te genieten van de kleuren van het seizoen. In het Nederlands Openluchtmuseum ben je actief bezig en ga je terug in de tijd. En het leven van de koninklijke familie is te bewonderen in Paleis het Loo. Slechts enkele ideeën die je het hele jaar door kunt doen. 

Alinea 1 Bevrijdingsmuseum (apr 6)

Alinea 1 NOM (apr 6)

Cultuurhistorische evenementen in Gelderland

Het hele seizoen zijn er culturele evenementen in de Gelderse streken. Sommige evenementen vertellen over de geschiedenis, bij anderen ligt de focus op een ander cultureel aspect. We zetten een aantal evenementen in de Gelderse streken op een rij:

Airborne at the Bridge is een nieuw museum in Arnhem dat volledig in het teken staat van de Slag om Arnhem. Persoonlijke verhalen van de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse Hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner en de Nederlandse kapitein Jacob Groenewoud staan centraal. Het museum kijkt uit op de wereldberoemde John Frostbrug, waardoor je een goed beeld van de situatie krijgt.

Hoor de belegeringsavonturen van Prins Maurits in de 80-jarige oorlog tijdens de stadsrondleiding in het plaatsje Bredevoort. De belegering van Bredevoort in 1957 liep uit op een ramp. Weten waarom? Elke donderdagmiddag van 14.00 tot 15.30 uur neemt een gids je mee door de Bredevoort en vertelt je de bijzondere verhalen over de belegering van het dorpje.  

Alinea 2 Helden Aan De Bal (apr 6)

Alinea 2 Romeins Festival (apr 6)

Cultureel historisch overnachten in de Gelderse streken

Als het om cultuur en historie gaat, heb je in een dag lang niet alles gezien of gedaan. Zo hebben we het nog niet gehad over culturele en historische bezienswaardigheden als kastelen of tuinen en hebben we ook lang niet alle musea in Gelderland uitgelicht. Er is zoveel te doen.

De Gelderse streken bieden voldoende gelegenheden om te overnachten in Gelderland. Waarom dan niet in cultuurhistorische stijl, zoals bij bij Landgoed Groot Warnsborn in de bossen van Arnhem? Of in een knus bed & breakfast op landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Rivierenland? En wat te denken van een overnachting in een echt kasteel. Genoeg kastelen die worden bescherm door Geldersch Landschap. Waan je in de wereld van ridders en jonkvrouwen in Kasteel Vorden, Kasteel Bilderberg Doorwerth of Kasteel Engelenburg. 

Alinea 3 Groot Warnsborn (apr 6)