Cultuurhistorische evenementen in de Gelderse streken

Gelderland, een provincie vol historie en cultuur. De geschiedenis brengt ons onder meer terug naar de Romeinse Tijd. Terwijl veel later de koninklijke familie thuis was op de Veluwe. En dan te bedenken dat aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hard werd gevochten tijdens de – wat we nu noemen – Slag om Arnhem. Zomaar een greep uit de geschiedenis van Gelderland. 

Inmiddels heeft de geschiedenis een mooie plek gekregen in tal van musea in Gelderland. Zo kan je de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog aanschouwen in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Groesbeek, en het Airborne Museum ‘Hartenstein in Oosterbeek. Gelderland had gedurende de 19e eeuw vele industriële activiteiten. Een aantal gebouwen heeft nu de status van Industrieel Erfgoed, zoals de voormalige DRU IJzergieterij en de Tricotfabriek.

Ook qua cultuur is er voldoende te bewonderen in de Gelderse streken. Zo vind je in het Kröller-Müller Museum de op één na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld. Midden in de prachtige omgeving van Het Nationaal Park De Hoge Veluwe, dus neem vooral de tijd om te genieten van de kleuren van het seizoen. In het Nederlands Openluchtmuseum ben je actief bezig en ga je terug in de tijd. En het rijke en royale verleden van de Oranjes is te zien op Paleis Het Loo, waar zij meer dan 300 jaar woonden en werkten. Slechts enkele ideeën die je het hele jaar door kunt doen. 

Okt 6 - Airborne Museum

Cultuurhistorische evenementen in Gelderland

Het hele seizoen zijn er cultuurhistorische evenementen in de Gelderse streken. Sommige evenementen vertegenwoordigen echt een streek, andere zijn verbonden aan de geschiedenis van onze provincie. We zetten een aantal cultuurhistorische evenementen in de Gelderse streken op een rij:

Biljoen is een oud landgoed. Vanaf 1530 bouwde Karel van Egmond, hertog van Gelre, hier een kasteel. Sindsdien is het kasteel regelmatig verbouwd, maar de bijzondere bouw- en interieurelementen zijn altijd bewaard gebleven. Ook de natuur rondom het landgoed is bijzonder. Er staan eeuwenoude bomen en er komen bijzondere en soms erg zeldzame plant- en diersoorten voor.

Het parkbos van het kasteel is normaal voor publiek gesloten, maar op 1 februari neemt de boswachter je eenmalig mee door de natuur. Onderweg is er aandacht voor historie, tuinaanleg en wintervogels.

  • 5 februari – Met dialect op de koffie.

Dialectkring Achterhook en Liemers organiseren een volgende aflevering van “Met dialect op de koffie” in de Erve Kots in Lievelde. Deze keer een optreden van muzikaal duo Alles Andes oet Dinxperlo afgewisseld met verhalen en gedichten.

  • Tot 31 maart – Themarondleiding ‘In de stijl van… door Jachthuis Sint Hubertus
  • De combinatie van verschillende stijlen van kunst en architectuur staan centraal. Het jachthuis werd ontworpen door Berlage, maar de gids vertelt je ook over Altorf, Mendes da Costa, Le Beau, Seurat en Jan Toorop. Tijdens de rondleiding loop je door vertrekken die normaal niet toegankelijk zijn voor publiek.
  • 27 februari – 2 maart – Voorstelling Zwaardenzweet.

In Kasteel Doorwerth is ridder Richard met zijn neus in de boeken gedoken op zoek naar het verhaal van Zwaardenzweet. Tussen neus en lippen door vertelt en speelt hij allerlei andere verhalen, van plonsplee tot parfum. 

Okt 6 - Liberation

Cultureel historisch overnachten in de Gelderse streken

Als het om cultuur en historie gaat, heb je in een dag lang niet alles gezien of gedaan. Zo hebben we het nog niet gehad over culturele en historische bezienswaardigheden als kastelen of tuinen en hebben we ook lang niet alle musea in Gelderland uitgelicht. Er is zoveel te doen.

De Gelderse streken bieden voldoende gelegenheden om te overnachten in Gelderland. Waarom dan niet in cultuurhistorische stijl, zoals bij bij Landgoed Groot Warnsborn in de bossen van Arnhem? Of in een knus bed & breakfast op landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Rivierenland? En wat te denken van een heuse overnachting in een echt kasteel. Genoeg kastelen die worden bescherm door Geldersch Landschap. Waan je in de wereld van ridders en jonkvrouwen in Kasteel Vorden, Kasteel Bilderberg Doorwerth of Kasteel Engelenburg. 

Okt 6 - Museum Orientalis

Gerelateerde artikelen