Ga mee terug in de tijd: Hertogdom Gelre

Van 1339 tot 1581 was Gelderland een hertogdom, welke één van de belangrijkste politieke machtsblokken in Noordwest-Europa was. Door de opkomst van de steden veranderde de maatschappij en ontstond een nieuwe bevolkingsgroep van handelaren en vrije burgers. De edelen lieten op het platteland grandioze kastelen bouwen, welke we nu nog kunnen bewonderen.

Alle periodes uit de Middeleeuwen hebben in de Gelderse streken hun sporen nagelaten. Gelderland heeft niet alleen de meeste middeleeuwse steden, maar ook de meeste kastelen van Nederland! Wij lichtten een aantal van deze historische locaties voor je uit. Ken jij deze bijzondere verhalen al?

 

Kasteel Ammersoyen

Wist je dat Kasteel Ammersoyen een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland is?

Toen het kasteel in 1350 gebouwd werd lag het aan de Maas. Kort daarna werd de rivier verlegd, maar bleef het kasteel met water omgeven. Ammersoyen is een goed voorbeeld van het door graaf Floris V van Holland geïntroduceerde kasteeltype, het heeft een vierkant grondplan en vier hoektorens. Sinds 1975 is het kasteel voor iedereen te bewonderen. Als bezoeker krijg je hier een mooi beeld van 600 jaar kasteelleven.

Let op: het kasteel is geopend van april tot en met oktober. Klik hier voor de openingstijden.

Kasteel Ammersoyen
Kasteel Ammersoyen

Kasteel Huis Verwolde

Op het prachtige landgoed Verwolde in Laren in de Achterhoek vind je Kasteel Huis Verwolde. De eerste vermelding een huis op dit landgoed dateert uit de 14e eeuw. Rond 1500 werd Verwolde in een politieke strijd ingenomen door de bisschop van Utrecht. Het huis werd volledig afgebroken en in 1776 werd het huidige huis gebouwd in neoclassicistische stijl, welke je nu nog terug ziet in het interieur. Tegenwoordig is het huis met een gids te bezoeken en kun je op eigen gelegenheid het onderhuis bekijken.

Ben je in het onderhuis nieuwsgierig geworden naar hoe het leven boven was? Er zijn ook rondleidingen door de hoofdverdieping!

Kasteel Cannenburch

In Vaassen op de Veluwe staat Kasteel Cannenburch. Dit kasteel is vooral bekend geworden door zijn beroemdste bewoner, Maarten van Rossum. Zijn rooftochten als veldmaarschalk van hertog Karel van Gelre maakten hem tot een vermogend man. Hij bezat meerde landgoederen in de omgeving. Kasteel Cannenburch liet hij bouwen in de stijl van de Renaissance, die hiermee voor het eerst in Gelderland verscheen.

In de omgeving van het kasteel kan heerlijk worden gewandeld en gefietst. Cannenburch ligt in een prachtig parkbos met weilanden en vijvers. Tijdens je bezoek ontdek je h oe het personeel van Cannenburch leefde, bekijk je de 19e-eeuwse woning van de rentmeester en de kasteelboerderij. Echt een bezoek waard!

Let op: het kasteel is geopend van april tot en met oktober. Klik hier voor de openingstijden.

Kasteel Cannenburch
Kasteel Cannenburch

Kasteel Doornenburg

Sprookjesachtig tussen rietkragen en weidevelden ligt Kasteel Doornenburg. Het is een echt familiekasteel voor een dagje uit. In de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers zich hier gevestigd en is het kasteel zwaar gebombardeerd door de Engelsen. Na de oorlog is het kasteel gedetailleerd herbouwd aan de hand van oude tekeningen, plattegronden en foto’s.

Een bezoek aan de hoofdburcht is een echte belevenis. Wil je deze bezoeken en het kasteel beter leren kennen? Ga mee met een rondleiding, want de hoofdburcht is niet vrij toegankelijk voor publiek.

Kasteel Doornenburg
Kasteel Doornenburg

Oranjestad Buren

In 1551 trad Willen van Oranje in het huwelijk met Anna van Egmond, gravin van Buren. Sindsdien mag Buren zich Oranjestad noemen. Oranjes hebben in deze stad gewoon en veel van de bezienswaardigheden en activiteiten in de vestingstad refereren dan ook aan onze Oranjes. Zo is het Koninklijke Marechausseemuseum gevestigd in de stad en kun je in het Museum Buren & Oranje de kinderschoentjes van prinses Wilhelmina, Juliana en Beatrix zien.

Bekijk hier tips voor een dagje in deze stad en beleef het Buren van de Oranjes!

Lambertuskerk in Buren
Lambertuskerk in Buren

Het Duivelshuis

Het Duivelshuis is één van de belangrijkste monumenten van Arnhem. Hertog Karel van Gelre kocht het huis in de 15e eeuw, omdat het direct naast de Eusebiuskerk ligt en dit een belangrijke plek was. Nadat hij overleed nam zijn veldheer Maarten van Rossum het gebouw over. Hij liet het huis verbouwen in de stijl van de Renaissance en kleedde het aan met tal van beelden. De saters aan de voorgevel werden door inwoners van Arnhem aangezien als duivels. Waarschijnlijk is dit hoe het huis aan zijn naam is gekomen. Sinds 1830 bevindt de werkplek van de Arnhemse burgemeester zich in het Duivelshuis.

Het Duivelshuis
Het Duivelshuis