Het leukste van Culemborg

Culemborg, vroeger ook wel bekend als Kuilenburg of Kuylenburgh, ligt middenin de Betuwe. Het stadje diende vroeger als handelsdorp door de gunstige ligging aan rivier de Lek. Overblijfselen uit die tijd zijn nog steeds te vinden. Maar wat zijn de plekken van nu die je niet mag missen tijdens een bezoekje aan Culemborg? We vroegen het de bewoners op onze Facebookpagina.  

De Gelderland Fabriek

De Gelderland Fabriek wordt getipt door velen. Een “must see” van Culemborg waar een bijzondere sfeer hangt. De fabriek is een broedplaats voor creativiteit waar bezoekers kunnen deelnemen aan cursussen en workshops muziek, film, tekenen en schilderen. 

De Gelderlandfabriek (apr 8)

De historische binnenstad

Voor Eveline staat Culemborg voor nostalgie. “Het is mijn geboorteplaats. Er zijn zoveel mooie en historische locaties om te bezoeken. Het centrum met het oude stadshuis, het Jan van Riebeeckhuis, het Elisabeth weeshuis, het natuurgebied langs de Lek. En informeer vooral ook bij de gidsen die stadswandelingen organiseren.”

Conny stuurde een mooie foto van de binnenstad van Culemborg. “De dijk langs de Lek en de lange dreven vanaf de dijk naar beneden zijn mooi, maar het stadje zelf is ook zeer de moeite waard!” 

Jan Van Riebeeckhuis (apr 8)

Elisabeth Weeshuis Museum

Ook het Elisabeth Weeshuis Museum is een aanrader. Het weeshuis, midden in de binnenstad gevestigd, bood tussen 1560 en 1952 onderdak aan meer dan 700 wezen. Inmiddels dient het gebouw als museum die de verhalen vertelt van de kinderen uit het weeshuis. 

Elisabeth Weeshuis (apr 8)

Natuur

Voor een mooie wandeling ben je in Culemborg aan het goede adres. “Ik vind het park De Plantage heel mooi. Vooral in het voorjaar met alle krokussen en het ooievaarsnest”, aldus Ria. Ook het natuurgebied langs de Lek is populair. Lilian tipt de Oostersingel: “De boomgaard met de geiten aan de overkant van de Oostersingel. Vlakbij het centrum en de bomen staan een dezer dagen volop in bloei.”

Zelfs alle reacties lezen op onze oproep en meer insiders tips meekrijgen? Check dan onze Facebookpagina voor meer antwoord op de vraag: Wat zijn de verborgen plekjes van Culemborg? Of geef ons zelf een tip!