Het mooiste van Arnhem

De hoofdstad van Gelderland, met een kleine 155.000 inwoners. Een stad waar een derde van openbare gelegenheden groen is, vijftien parken huisvesten en op plek 7 van groenste steden in Nederland staat. Arnhem. De stad wordt door haar verleden en elitaire uitstraling dikwijls vergeleken met Den Haag en kreeg de bijnaam het ‘Haagje van het Oosten’. Een stad aan de Rijn, de Ijssel en de Sint-Jansbeek. Maar tot zover de algemene informatie: wat is nu echt het mooiste van Arnhem? We vroegen het op onze Facebookpagina aan de bewoners. Hieronder een kleine greep parels:

Architectuur

Kijk eens wat vaker omhoog. Arnhem heeft “schitterende muurankers”, aldus Frits. Op oude gevels van huizen in de stad zie je prachtige gevelversieringen. Van voor de 16e eeuw. De vormen en versieringen zijn per stad anders, omdat ze vaak door een plaatselijke smid werden gemaakt. De smid kon daarmee zijn vakmanschap en creativiteit tonen.

Tom: “Arnhem is het mooiste op een druilerige dag, dan komt de betonnen architectuur en de naoorlogse sfeer van opbouw en zakelijkheid helemaal tot leven. Arnhem is hoe dan ook schitterend.” Nog een parel is stadskasteel Duivelshuis in het centrum van Arnhem, tegenwoordig het Maarten van Rossum huis genoemd. Het kasteel kenmerkt zich door uit de Griekse mythologie afkomstige satyrs. Deze figuren, half mens half bok, staan symbool voor wellust en overvloed.  

Nov 7 - Zypendaal

Groener, groener, groenst

Misschien wel het bekendste park van het Oosten, zeker een van de mooiste: Park Sonsbeek wordt ook door de bewoners van Arnhem geprezen om haar uitstraling. Het is groen, rustig en ligt er altijd netjes bij. Zomers in het gras “lekker chillen in park Sonsbeek”, in de winter een wandeling. Nanny: “En zo dicht bij het stadscentrum.”  

Nov 7 - Rijnkade

Mooie straatjes

Ook Arnhem heeft naast de grote winkelstraten een paar kleine steegjes die zeker de moeite waard zijn om doorheen te lopen. Mirjam: “Maak een wandeling met een stadsgids door onder andere de 7 straatjes. De steegjes tussen Koningstraat en Bakkerstraat zijn echt de moeite waard!” Wil je rust opzoeken en uitwaaien? Iets verder van het stadscentrum ligt de straat Onderlangs. Aan de Rijn. Ook zeker een wandeling waard.

Meer van de insiders tips over Arnhem en reacties op onze vraag, lees je hier

Nov 7 - Zwanenstraat