U bevindt zich hier: Home ›  Evenementen

Evenementen in de Gelderse streken

In de Gelderse streken, Veluwe, regio Arnhem Nijmegen, Rivierenland en Achterhoek, worden vele evenementen georganiseerd en kun je prachtige tentoonstellingen bezichtigen. Kijk in de evenementenkalender hieronder voor een selectie. In de uitagenda op de websites van de verschillende regio's staat een uitgebreid overzicht van activiteiten in Gelderland.

Veluwe
Regio Arnhem Nijmegen
Rivierenland
Achterhoek

Toon:  
28 MRT-
28 MEI
Under my skin De Veluwe CODA Museum

Humoristische of absurde ensceneringen, provocerend naakt en emotionele, soms pijnlijke, zelfportretten. Lilith, pseudoniem van Henriëtte van Gasteren (Sevenum, 1964), fotografeert zichzelf om zo thema’s als vrijheid, identiteit en gelijkheid te onderzoeken. Wie is zij? Wie is zij in relatie tot haar omgeving en tot anderen? In een zoektocht naar ultieme kwetsbaarheid geeft zij zichzelf letterlijk en figuurlijk bloot. Tegelijkertijd blijft de vraag of het beeld dat de beschouwer van haar heeft ook overeenkomt met de werkelijkheid onbeantwoord. De fotoseries Intrauterine, Woman is the pig of the world, A house is not a home en Bit Player zijn van 29 januari tot en met 28 mei 2017 te zien CODA Museum.

28 MRT-
9 APR
De vroege van Gogh De Veluwe Kröller-Müller Museum

Toen Vincent van Gogh besloot kunstenaar te worden, en zichzelf leerde tekenen en schilderen, richtte hij zijn blik op de mensen die hard moesten werken voor hun brood, in schamele werkplaatsen en op boerenakkers in weer en wind. Vincent wilde met zijn afbeeldingen ‘uit het volk voor het volk’ oprecht uitdrukking geven aan zijn mededogen met de minderbedeelden. Er zijn ruim 120 werken uit de periode 1880-1885 uit de eigen, omvangrijke Van Goghcollectie van het Kröller-Müller Museum te zien. De nadruk ligt op Van Goghs tekeningen. Juist daarin is goed te zien hoe hij worstelde om de techniek te leren beheersen en volume en beweging in zijn figuren te brengen. Daarbij streefde hij ernaar ‘het leven’ zelf weer te geven en zonodig ‘onjuistheden’ te tekenen die ‘waarder’ waren dan de ‘letterlijke waarheid’.

28 MRT-
28 MEI
ADO speelgoed en De Stijl De Veluwe CODA Museum

Voor liefhebbers van design, speelgoedverzamelaars en inwoners van Apeldoorn staat de naam ADO voor de bijzondere collectie houten speelgoed die in de jaren 1925-1955 ontworpen werd door Ko Verzuu. Deze collectie is niet alleen onlosmakelijk verbonden met de lokale Apeldoornse geschiedenis, maar raakt ook aan de vernieuwingen in de kunst, zoals ingegeven door de leden van De Stijl.

Aanleiding voor de tentoonstelling is het in november verschenen boek over het ADO speelgoed in de collectie van CODA Apeldoorn. Het boek besteedt aandacht aan het Sanatorium Berg en Bosch waar het houten ADO speelgoed werd gemaakt en de sociaal-maatschappelijke en kunstzinnige context waarin het speelgoed kon ontstaan. In het kader van het feestjaar Mondriaan tot Dutch Design, 100 jaar De Stijl schenkt CODA in deze presentatie specifiek aandacht aan de invloed van De Stijl op het ADO speelgoed.

28-31
MRT
Themarondleiding ‘In de stijl van…’ De Veluwe Jachthuis Sint Hubertus

Tijdens de speciale themarondleiding ‘in de stijl van’ neemt een gids je in een kleine groep mee door het Jachthuis, waarbij je ook vertrekken betreedt die tijdens een reguliere rondleiding niet worden bezocht. Speciale aandacht verdient het schilderwerk van Bart van der Leck, die voor het Jachthuis het kleurenschema en de patronen van het schilderwerk ontwierp.

Tijden van de rondleidingen:

dinsdag t/m vrijdag om 12.30 en 14.30

zaterdagen, zondagen en tijdens de kerst- en voorjaarsvakantie om 11.30, 12.30, 13.30 en 14.30

28 MRT-
9 APR
Lucy Sarneel – Private territory in public De Veluwe CODA Museum

Met de tentoonstelling Private territory in public geeft CODA Museum van 15 januari tot en met 9 april een mid-career overzicht van het werk van Lucy Sarneel. De wisselwerking tussen het private en het publieke voor zowel de maker als de beschouwer vormt de leidraad. Sarneel benadert het sieraad daarbij als beginpunt van communicatie, als medium dat zowel het sacrale als het alledaagse omvat, als reflectie van tradities en gewoonten, verlangens en interpretaties. Private territory in public brengt het werk van Sarneel bovendien in beeld als autonome beeldende kunst en sculpturen van klein formaat.