Kinderen & geschiedenis: het kan echt leuk zijn

Oké, laten we eerlijk zijn. Kinderen staan niet dagelijks te springen om musea te bezoeken en iets te leren over onze geschiedenis. “Waarom moet ik iets leren uit het verleden? Daar heb ik nu toch niks aan?!”, een veel geroepen kreet bij ons thuis. En toch willen we onze kinderen iets meegeven, want onze geschiedenis is rijk. Deze festivals, herdenkingen en forten geven de jongere generatie wat van onze historie mee zonder dat het ‘een straf’ is!

Luchtlandingen

73 jaar geleden, 1944, probeerden geallieerden tijdens WOII van 17 t/m 26 september de brug over de Rijn te veroveren en te behouden. In september herdenken we de slachtoffers en hun strijd. Op zaterdag 16 september springen parachutisten, militairen, para’s en tientallen Pathfinders uit verschillende vliegtuigen. De meer dan 700 parachutisten landen op de Ginkelse Hei, waar de officiële Airborne Herdenking plaatsvindt. Na de eerste Mass Drop, vanaf 9.30 uur, vervolgen de luchtlandingen vanaf 14.00 uur. Kijk je ogen uit.

Sept #7- Airborne Museum

Bevrijdingsfestival

Live muziek, een radioshow, meerijden in legervoertuigen en meer. Op 17 september herdenken we op het terrein van Het Nationaal Bevrijdingsmuseum de Tweede Wereldoorlog tijdens het Bevrijdingsfestival. In voertuigen langs de historische locaties van Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief. Een kindervrijmarkt, workshops en militaire modelvoertuigen in de lucht. Speels, vrij en vooral leerzaam en actief. Ideaal voor kinderen én hun ouders.

Sept #7- Bevrijdingsfestival

Verborgen geheimen

Fort Pannerden kent een rijke historie. Gebouwd in 1869 maakte dit fort roerige tijden mee, waaronder de wereldoorlogen. Het fort bevindt zich vooral onder de aarde, is enorm, en kent 5 verdiepingen en 124 ruimten, verbonden door een web van gangen en trappen. Doe een expeditie door het fort en ga op zoektocht naar verborgen geheimen van soldaten. Schiet een kanon af en trotseer de elementen. Een doe-dag voor de kinderen. 

Sept #7- Fort Pannerden Elements

Jonkvrouwen en Ridders

Nog verder terug in de tijd, in 1357, gaf een ridder de opdracht tot de bouw van kasteel en fort Slot Loevestein. Het overleefde bezettingen, oorlogen en diende als staatgevangenis – met als bekendste gevangene Hugo de Groot. Bij een bezoek aan dit kasteel krijg je de sleutel van het slot. Verken de paden en zoek de (verborgen) ruimtes. Kinderen laten zich omtoveren tot jonkvrouw of ridder en leren over de gevangene die wist te ontsnappen uit dit reusachtige kasteel.   

Loevestein3

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Het GeoFort behoort tot beschermheer van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, net als Fort Pannerden en Slot Loevestein. Dit fort is de winnaar van ‘Beste Kindermuseum in de Wereld’. Kinderen doen en ervaren de magie van geo-informatie. Er is een ‘intelligent’ doolhof en Vleermuisspeurtuin. En als ouder kun je ondertussen in het 3D Café tot rust komen. Wedden dat je kinderen helemaal hyper en enthousiast terugkomen?  

Klik hier voor meer ‘doe-musea’ in onze streken.