Leer wijn kennen | de basics uit onze streken

Lang gestrekte wijngaarden, ze zijn niet weg te denken uit onze streken. Wijnen in allerlei soorten. Droog, fruitig, zoet, vol, scherp, wit, rood of rosé. Welke druif, mix van druiven of streek maakt de smaak en waar moeten we beginnen? We vroeger kenners naar de basics. 

Witte wijnen

Chardonnay, “de koningin onder de witte wijnen”, is de meest bekende witte wijn. Gemaakt van witte druiven (blanc de blanc). Een volle wijn met de smaak van fruit, noten en vanille. Is de wijn zoet, dan bevat de wijn "veel" suiker, terwijl de droge witte wijnen juist weinig restsuiker bevatten. Nog een leuk weetje: witte wijnen worden vaak koel geserveerd. Maar, des te koeler de wijn, des te minder smaak deze zal geven. Een echte goede witte wijn, drink je dus gekoeld maar niet (te) koud. 

Terug naar onze streken en onze aanrader. Een zomerse witte wijn is er één uit de Betuwe, de Lingewit van het Betuws Wijndomein. Een sprankelende wijn met een zweem van citrus en peer. 

Sept #5 - Witte Wijn

Rode wijnen

“Je voudrais du vin rouge.” Op onze Facebookpagina koos een kleine meerderheid voor een rood wijntje. In de Franse streken Bourgogne en Bordeaux worden de bekendste rode wijnen gemaakt. Gelukkig zijn de rode wijnen hier niet minder lekker. De rode wijnen Recortis en Cuvée Colonjes uit Groesbeek zijn vol en krachtig van smaak, met kruidige accenten. 

Sept #5 -wijngaard Rood

Rosé

Eigenlijk is rosé een “lichtrode wijn” en door vele wijnkenners zelfs niet erkend. De blauwe druif krijgt nauwelijks kans om kleur af te geven en soms wordt er zelfs met witte wijn gemengd. In Wageningen maken ze het op de juiste manier. “De Regent is aangenaam”, een wijn met fruit van frambozen en aardbeien.  

Sept #5 -blauwe Druif Rose

Zelf proeven: Nederlandse Wijnfeesten

Wijnbouw, proeverijen, muziek, feest en vooral veel verschillende soorten wijn. Op 23, 24 en 25 september wordt er in Groesbeek voor de 10e keer de Nederlandse Wijnfeesten georganiseerd. Groesbeek heeft zich ontwikkeld tot een kleinschalig wijngebied en kreeg de naam wijndorp. Proef de 200 verschillende wijnen uit de Gelderse streken, doe mee aan workshops en leer meer over druifrassen en spijscombinaties. Klik hier voor het programma.

Download ook de app van Wijndorp Groesbeek. Hierin vind je informatie over de soorten wijndruiven, de wijngaarden en de heerlijke wijnen in de gemeente Berg en Dal.

Sept #5 - Groesbeek

Dinner & wine uit de streek

Tijdens de wijnfeesten komt ook de ‘Bij Ons Tour’ op bezoek. Een 4 gangendiner op locatie. Denk: een lange tafel tussen wijngaarden, in een boerenschuur, kas of op het land. Deelnemers nemen op 24 en 25 september plaats bij John en Virgini Grutters van Wijngaard de Plack en worden verwend met een heerlijk diner. 

Lees ook ons artikel over health en streekproducten voor nog meer smakelijke informatie.