Museum tips: 10 x geschiedenis en kunstmusea die je gezien wil hebben!

Of je nu gefascineerd bent door de oorlogsgeschiedenis van Nederland of liever rustig rondwandelt in een museum terwijl je geniet van kunst: de Gelderse streken bieden vele inspirerende ideeën om jou de perfecte namiddag te bezorgen met familie, kids, vrienden of collega’s! Van de meeste inspirerende en bijzondere verhalen uit de Tweede Oorlog tot de geschiedenis van onze streek als grote fruitproducent. De geschiedenis van Gelderland laat zich anno vandaag nog graag vertellen. 

Dus ben je gek op geschiedenis en kunst? Dan wil je deze Gelderse musea niet missen. 

Boeiende oorlogsverhalen

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum

“Respect! Het museum is altijd een bezoek of een omweg waard, het hele plaatje, historie, ligging en staat van onderhoud. We mogen onze bevrijders nooit vergeten.” -Johanna uit Nijmegen

De naam van het museum zegt meer dan genoeg: in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek kan je op een interactieve manier meer te weten komen over de gebeurtenissen rond de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Regelmatig vinden er evenementen en exposities plaats, ook kan je er luisteren naar de ervaringen van burgers rond deze gebeurtenissen. Erg interessant!

Meer info

Airborne Museum

Er valt nog meer te leren over de Tweede Wereldoorlog. De Slag om Arnhem bijvoorbeeld, waarover je in het Airborne Museum diverse invalshoeken en informatie krijgt. Dit vanuit de perspectieven van de verschillende betrokkenen, wat het erg indrukwekkend maakt.

De Airborne Experience neemt je mee terug in de tijd en geeft je een indruk van hoe de oorlog ooit geweest moet zijn: dwalen door een oorlogsdecor met allerlei authentieke filmbeelden en geluiden is intens en leerzaam. Deze ervaringen zijn jouw bezoek meer dan waard!

Meer info

Liefhebber van fijne kunst? Dan zijn deze musea voor jou!

Afrika Museum

Zowel in het binnen- als buitenmuseum kan je genieten van fraaie Afrikaanse kunstcollecties waarbij je veel kunt opsteken van de Afrikaanse cultuur. Het Afrika Museum in Berg en Dal heeft een reeks vaste tentoonstellingen lopen, zoals die over de Afrikaanse architectuur, die afgewisseld worden met nieuwe tentoonstellingen. Je kan er rondwandelen op een woonerf uit Ghana en er staat zelfs een volledig dorp uit het Afrikaanse Mali.

Meer info

Afrika Museum

Museum Het Valkhof

“Een must omwille van de uitgebreide collectie, diverse tentoonstellingen, het prachtige gebouw en de presentatie. Duidelijke begeleidende info en vriendelijk personeel. een bezoek van enkele uren is een minimum!” -Marleen uit Limburg

Neem een duik in het Romeinse verleden en breng een bezoekje aan museum Het Valkhof. De prachtige locatie met uitzicht op het rivierenlandschap van de Gelderse streken, brengt je terug naar de Romeinse tijd met topcollecties Romeinse archeologie. Ook moderne en oude kunst vind je hier terug. Wandel verder naar buiten en stap de mooie Valkhofkapel binnen, het oudste stenen gebouw van Nederland.

Meer info

Het Valkhof

Kröller-Müller Museum

Picasso, Van Gogh en Monet klinken je wellicht bekend in de oren. Midden in Het Nationale Park De Hoge Veluwe, vinden we het Kröller-Müller Museum met de een na grootste Van Gogh collectie ter wereld! Het museum bezit bijna 90 schilderijen en meer dan 180 tekeningen van de wereldberoemde kunstenaar. 

Naast de unieke kunstwerken in het museum, kan je in de buitentuin ook moderne beelden en sculpturen bewonderen. Dit alles in een groen en rustgevend decor, namelijk de natuur! 

Meer info

Kroller Muller (1)

Villa Mondriaan

Naast Van Gogh en Picasso, mag Piet Mondriaan zeker niet aan deze lijst ontbreken. Mondriaan woonde tot zijn twintigste levensjaar in Winterswijk. Zijn ouderlijk huis is nu de mooie villa en expositieruimte ‘Villa Mondriaan”. Hier wordt zijn levensverhaal verteld en kan je zijn vroege werken bekijken. Je kan er een rondleiding boeken en voor de allerkleinsten is er de speurtocht door Winterswijk.

Wil je meer musea bezoeken in de Achterhoek, lees hier dan verder.

Meer info

Villa Mondriaan

Museumpark Orientalis

Het openluchtmuseum Oriëntalis is een echt belevingsmuseum waar je kan kennismaken met de drie Heilige Boeken van het Jodendom, Christendom en de Islam. Wandel door Jeruzalem in het buitenmuseum, leer alles over de Egyptische Oudheid in het Egyptische huis, bekijk de expositie over Paus Sint Franciscus of ga gezellig picknicken. 

Meer info

Nederlands Openluchtmuseum

In het Nederlands Openluchtmuseum reis je eeuwen terug in de tijd. De geschiedenis van ons land word je vertelt wanneer je langs de originele boerderijen, arbeidershuisjes en molens loopt. Ook vind je er een kerk (wist je dat je hier ook in kan trouwen?), een schooltje, een melkfabriek en ophaalbrug. Een unieke ervaring is de oude tram die nog echt rijdt. Het Nederlands Openluchtmuseum heeft verschillende routes samengesteld, zodat je zoveel mogelijk highlights kunt bewonderen.

Meer info

Elisabeth Weeshuis Museum

In de oude binnenstad van Culemborg tref je het Elisabeth Weeshuis Museum. Dit kolossale gebouw bood tussen 1560 en 1952 aan meer dan 600 wezen onderdak. Het weeshuis biedt op een interactieve wijze een interessante inkijk in de levenssituatie van wezen door de jaren heen. Daarmee komen de verhalen van toen, maar ook van nu vanzelf tot leven.

Meer info

Flipje en Streekmuseum Tiel

Op een schitterende locatie in Tiel vind je het Streekmuseum. Een museum dat alles vertelt over de geschiedenis van de Betuwe. Van de Romeinen tot de wondere wereld van Flipje. De geschiedenis van de regio is op een interactieve manier te ontdekken. Vooral de jamfabriek waar tussen 1885 en 1993 de jam werd gemaakt, is een interessant onderdeel van het museum. Een leuke beleving voor jong en oud.

Meer info