Verwennerij: culinaire fietsroutes door de Gelderse streken

Op een zomerse dag, windstil met een graad of 25, is niets lekkerder dan met de fiets erop uit te gaan en af en toe te stoppen voor een hapje en een drankje. Ontspannen in de zon en toch actief bezig. De perfecte combi. In de Gelderse streken zijn zoveel routes uitgezet dat je nooit klaar bent met ontdekken. Van bossen tot dijken, cultuur én culinair. Er zijn culinaire fietsroutes waar je tijdens de tocht langs allerlei plekken komt voor hapjes én drankjes. Wij hebben onze favorieten voor je verzamelt.  

Voor de wijnfan - 30 km

Denk je in: een hele dag fietsen, tussentijds genieten van natuur, historie en rust. Bij een (rust)pauze tussendoor of bij een goede afsluiting is een heerlijk glaasje wijn verdiend. En voor goede wijnen hoef je niet naar Frankrijk of Italië. 

Neem Groesbeek bijvoorbeeld, ook wel het 'wijndorp van Nederland' genoemd. Zes wijnboeren hebben de heuvels van dit gebied met wijnranken voorzien. Met succes. De wijnen uit deze regio winnen prijs na prijs. De Wijnroute Groesbeek brengt je langs alle wijnhuizen, waar je kunt pauzeren voor een hapje en vooral een drankje. De route voert vlak langs de Duitse grens en door Berg en Dal, aan mooi uitzicht geen gebrek. 

Een pareltje in de Achterhoek is de route Winterswijk. Met 17 wijngaarden is deze regio de grootste wijnstreek van Nederland. En gastvrij. Wijnboeren stellen hun gaarden open voor publiek. Leer over druifras en de wijn die daarbij hoort. Proef. Pauzeer of eindig je route bij de uit 1974 daterende korenwatermolen Berenschot in natuurgebied De Bekendelle. Eet, drink en geniet. Extra pluspunt: je hoeft je geen zorgen te maken over wie er terug rijdt.

Wijnhoeve De Colonjes - Hnkptrs

Voor de vers liefhebber - 24,5 km

Weten waar je eten vandaan komt is een grote trend in voedselland. De streekproductenroute door Heerde speelt hier perfect op in. Al fietsend kom je langs boeren bedrijven met elk hun eigen specialisatie. Zo ontmoet je fruit en groentetelers en kun je hun fairtrade producten proeven. Ook mag je bij de molen je eigen pannenkoekenmeel onder de wieken vandaan halen. Verser en lokaler is eigenlijk niet mogelijk.

07-5 Fiets Rivierenland (1)

Voor de local food lover - 50 km

De tour culinair brengt je langs alle food hotspots van Liemers Trots; de streekproductenorganisatie van de omgeving. Zo kom je langs Buitengoed de Panoven, een eeuwenoude baksteen en dakpannenfabriek. Hier kun je genieten van de lekkerste specialiteiten uit de omgeving en als souvenir een eigen baksteen maken in de enige overgebleven zigzagoven. Ook kom je langs de Groene Schuur in Groessen waar je verse groenten beleeft en melkveebedrijf Hippe Koeien waar je kunt rondkijken, proeven en leren. 

Fietser Gelderse Streken

Voor de kersen fanaten - 50 km

De Betuwe en haar kersen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tot en met augustus kun je genieten van dit heerlijke streekproduct die in de vele kraampjes langs de weg worden aangeboden. Ook op de fiets. Deze kersenroute biedt uitzicht op de prachtige Linge, een genot voor het oog. Vergeet trouwens niet de fietstassen te vullen met verse jams. Ben je op zoek naar iets meer culinaire variatie? Verleg de route dan een beetje zodat je kunt beginnen en eindigen bij De Os en het Paard, waar je heerlijk lokaal eet met een top uitzicht. 

Kersen 3

Culinair overnachten

Voor echt culinaire verwennerij na een dagje zwoegen op de fiets, inclusief een veel te lekker bed en puur ontspannen en genieten is er het Kromme Dissel Arrangement. Een avond vol culinaire verrassingen, door het met een Michelinster bekroonde restaurant. Een must-do voor elke liefhebber van pure ingrediënten en verschillende soorten eten. Verwend met een zevengangendiner in combinatie met een lekker weekend in een prachtige omgeving.