Mondriaan tot Dutch Design

Rood, blauw en geel: de kleuren die kenmerkend zijn voor De Stijl. Deze kunststroming kennen we onder meer van de wereldberoemde Piet Mondriaan, de zigzagstoel en het Rietveldpaviljoen en werd opgericht door Van Doesburg in Leiden.

De Stijl, die de laatste 25 jaar door het leven gaat als Dutch Design, is nog steeds springlevend en viert in 2017 zijn 100ste verjaardag. Reden voor een feestje! In 2017 wordt dit jubileum van een vooraanstaande, internationale kunststroming en 100 jaar vernieuwing in kunst, architectuur en design gevierd. Overal in het land vinden het gehele jaar door tal van grote en kleine tentoonstellingen plaats.

Kaart

De Stijl in Gelderland

Ook in Gelderland kom je op diverse plekken in aanraking met de De Stijl en zijn invloeden op de kunst. De verschillende Gelderse musea bieden in het Stijljaar een mooi programma met werk van kunstenaars gelieerd aan de Stijl. Kröller-Müller is één van de schatkamers van De Stijl met topstukken van Mondriaan, Van Doesburg, Van der Leck en Rietveld. In Harderwijk kun je kennismaken met Vilmos Huszár, lid van het eerste uur van de invloedrijke kunstbeweging. En in Villa Mondriaan kom je dicht bij de kunstenaar zelf, het huis waar Piet Mondriaan van zijn 8e tot 20e jaar heeft gewoond en de basis legde voor zijn kunstenaarschap. Museum Arnhem presenteert de tentoonstelling Peter Alma: pionier van moderne sociale kunst.

Museum Villa Mondriaan

Figuratie in Stijl
3 maart 2017 - 24 september 2017
Winterswijk

De invloedrijke kunstbeweging De Stijl veroorzaakte begin twintigste eeuw veel commotie met haar vurige pleidooi voor abstractie. Om dichter bij de universele harmonie te komen, gaven kunstenaars als Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Vilmos Huszár en Bart van der Leck de voorkeur aan geometische vormen en primair kleurgebruik.

Wat veel mensen echter niet weten, is dat de oprichters van De Stijl hun carrière veelal begonnen met het schilderen van realistische landschappen en portretten. Daarnaast bleven onder andere Piet Mondriaan en Vilmos Huszár hun hele leven naast abstracte voorstellingen ook realistische kunst maken. 

In de tentoonstelling 'Figuratie in Stijl' wordt het spanningsveld tussen realistische en abstracte vormen uitgelicht en verder onderzocht. Het vroege én late figuratieve werk van de pioniers van abstracte kunst staat daarbij centraal. 

Toegang: €9,- p.p.
Meer informatie: Villamondriaan.nl

 

 

 


Piet Mondriaan 1872 1944 Drie Korenbalen In Een Veld Ca 1907 Particulier Bezit

 

Collage Arp

Kröller-Müller Museum

Arp: The poetry of Forms
20 mei 2017 - 17 september 2017
Otterlo/Ede

Een tentoonstelling over één van de meest innovatieve en invloedrijke kunstenaars van de Europese avant-garde: Jean (Hans) Arp (1886-1966). Arp: The Poetry of Forms toont het werk van Arp in de volle breedte: sculpturen, reliëfs en werken op papier, poëzie, geschriften en publicaties. Hij publiceerde in de jaren 1925-1927 verschillende van zijn gedichten in het tijdschrift De Stijl. Theo van Doesburg noemde Arp in 1928 zelfs een van de ´principiële medewerkers aan De Stijl´. Arp: The Poetry of Forms is de eerste grote overzichtstentoonstelling van het oeuvre van Arp in Nederland en Groot-Brittannië sinds 1961.

De tentoonstelling bevat werken uit Arps hele carrière, maar de nadruk ligt op de jaren 1920-1935, als hij van zijn houten reliëfs en zogenoemde 'stabiles' (vrijstaande platte sculpturen) overgaat naar pure abstracte beelden, die hij 'concrétions' (belichamingen) noemt, omdat ze als reële objecten in de ruimte staan.

Toegang: €18,60 p.p. (incl. toegang Park)
Meer informatie: Krollermuller.nl/agenda

Stadsmuseum Harderwijk

Huszár van De Stijl
20 mei 2017 - 7 januari 2018
Harderwijk

Het Stadsmuseum Harderwijk organiseert een overzichtstentoonstelling geheel gewijd aan beeldend kunstenaar Vilmos Huszár (Boedapest 1884 - Harderwijk 1960), een van de medeoprichters van kunstbeweging De Stijl. Vanaf de jaren dertig tot zijn dood woonde en werkte hij in het bij Harderwijk gelegen dorp Hierden.

Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans van Beuningen is kunsthistoricus en Vilmos Huszár-deskundige. Hij verleent zijn medewerking bij het samenstellen van de tentoonstelling als gastconservator. 

Toegang: €6,-
Meer informatie: Stadsmuseum-harderwijk.nl

 VH1959-3000 Harderwijk

 

 

 

Batavieren

Kröller-Müller Museum

De mecenas en de 'verversbaas' - Helene Kröller-Müller en Bart van der Leck
14 oktober 2017 - 2 april 2018
Otterlo/Ede

Deze tentoonstelling gaat over de complexe relatie tussen de kunstenaar Bart van der Leck en de oprichtster van het museum Helene Kröller-Müller. Met Van der Leck sloot Helene zelfs voor meerdere jaren een overeenkomst die haar recht gaf op eerste koop van zijn werk. Ook maakt Van der Leck in opdracht van firma Wm H. Müller & Co, waar Anton Kröller directeur is, een groot glas-in-loodraam voor het hoofdkantoor, affiches voor de Batavierlijn, mozaïeken voor het kantoor in Londen en kleurontwerpen voor interieurs van de woonhuizen, waaronder het jachthuis Sint Hubertus. Het museum stelt de tentoonstelling samen uit de Imposante verzameling werken van Bart van der Leck: 42 schilderijen en 400 tekeningen.

Toegang: €18,60 p.p. (incl. toegang Park)
Meer informatie: Krollermuller.nl/agenda

CODA

ADO speelgoed en De Stijl
15 januari t/m 28 mei 2017

Voor liefhebbers van design, speelgoedverzamelaars en inwoners van Apeldoorn staat de naam ADO voor de bijzondere collectie houten speelgoed die in de jaren 1925-1955 ontworpen werd door Ko Verzuu. Deze collectie is niet alleen onlosmakelijk verbonden met de lokale Apeldoornse geschiedenis, maar raakt ook aan de vernieuwingen in de kunst, zoals ingegeven door de leden van De Stijl.

Aanleiding voor de tentoonstelling is het in november verschenen boek over het ADO speelgoed in de collectie van CODA Apeldoorn. Het boek besteedt aandacht aan het Sanatorium Berg en Bosch waar het houten ADO speelgoed werd gemaakt en de sociaal-maatschappelijke en kunstzinnige context waarin het speelgoed kon ontstaan. In het kader van het feestjaar Mondriaan tot Dutch Design, 100 jaar De Stijl schenkt CODA in deze presentatie specifiek aandacht aan de invloed van De Stijl op het ADO speelgoed.

Toegang: €10,- (kinderen tot en met 15 jaar: €10,-)
Meer informatie: 
Coda-apeldoorn.nl

12155Coda -ado _speelgoed -00007

 

 

_MG_1915

Nederlands Openluchtmuseum

De Stijl als onderdeel van de Nederlandse Canon
september 2017

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem opent in september 2017 de tentoonstelling De Canon van Nederland. De bezoeker van het museum wordt vanaf dat moment meegenomen op reis door de belangrijkste tijdvakken van onze historie. In het museum staat een origineel Rietveld-vakantiehuisje. Als een voyeur kijk je door een verrekijker naar het leven van een gezin dat hier een weekje vakantie viert. Rietveld ontwierp niet alleen het huisje, maar ook het interieur. De meubelen behoren tot de in 1934 ontworpen kratmeubelserie. In deze crisistijd wilde Rietveld goedkope, eenvoudig in elkaar te zetten meubels maken, die met de machine vervaardigd konden worden. 

Toegang: vanaf 13 jaar €16,-
Meer informatie: Openluchtmuseum.nl

Museum Arnhem

Stijlloos: realisme versus abstractie 
18 februari 2017 - 7 mei 2017
Arnhem

De jaren tien en twintig van de vorige eeuw waren ongelofelijk complex. Enerzijds was er veel optimisme, geloof in de toekomst en een betere samenleving. Anderzijds gaven de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog en later het opkomend fascisme weinig reden tot hoop. Kunstenaars gaven in hun werk uiting aan deze tijd. Dat deden ze in de nieuwe vormentaal van de abstracte kunst, maar óók in het realisme.

De tentoonstelling Stijlloos toont de complexe tijdsgeest van de eerste decennia van de twintigste eeuw aan de hand van het realisme. Hoe gaven kunstenaars als Jan Mankes, Jan Sluijters, Lodewijk Schelfhout, Charley Toorop en Carel Willink in hun werk uiting aan dezelfde maatschappelijke kwesties en vraagstukken als De Stijl-kunstenaars? Liggen de principes van de realisten en de abstracten eigenlijk wel zo ver uit elkaar?

Carel Willink, Meisje met bal, olieverf op doek, 1925. Collectie Museum Arnhem. Foto: Marc Pluim

Toegang: €10,- p.p.
Meer informatie: Museumarnhem.nl

 

 

Carel Willink , Meisje Met Bal , Olieverf Op Doek , 1925. Collectie Museum Arnhem . Foto Marc Pluim

 

_11A0127©Eva Broekema

 

FDFA

Fashion + Design Festival Arnhem
1 juni t/m 2 juli 2017 
Arnhem

Fashion + Design Festival Arnhem (FDFA) is hét zomerse stadsfestival waar mode, design, kunst en cultuur met elkaar versmelten.Een maand lang viert Arnhem haar creativiteit met exposities, evenementen, shows, voorstellingen, lezingen en workshops.

Met de studenten van de internationaal bekende modeafdeling van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten start FDFA op 1 juni. De gehele maand zijn exposities in de stad te vinden; en een expositie van RAVAGE in het Museum Arnhem. Het Modekwartier van Arnhem staat op haar kop tijdens de jaarlijks terugkerende Nacht van de Mode. Ontwerpers verkopen ook dit jaar weer hun oude collecties en stoffen voor leuke prijzen tijdens de Arnhemse Stockdagen en ArtEZ sluit het festival af met hun Finals expositie vol beeldende kunst en vormgeving. Nieuw in het programma is FDFA PLAY waar voorstellingen geprogrammeerd zijn zoals; Introdans End Of Season, HOOP! Cirque de la Liberté en optredens van Luxor Live.

Toegang: gratis
Meer informatie: fdfarnhem.nl

Rozet

Expostie 100 jaar De Stijl (+ workshops, lezingen en rondleidingen)
09 feb 2017 - 14 mei 2017
Arnhem

Het Erfgoedcentrum toont een stukje geschiedenis van De Stijl. Er zijn een aantal boeken en tijdschriften te zien uit deze periode, waaronder het tijdschrift De Stijl. Dit maandblad dat in 1917 werd opgericht door kunstenaar Theo van Doesburg, vormde de aanzet tot de gelijknamige kunstbeweging. Ook het kunsttijdschrift Wendingen is te zien. Dit tijdschrift verscheen in dezelfde periode en publiceerde vooral over de architectuur. Van architect en ontwerper Gerrit Rietveld (1888-1964) is een bouwpakketje voor de rood-blauwe leunstoel te zien. Dit pakketje werd in 1983 uitgegeven door Peter Koopmans. Deze rood-blauwe leunstoel werd het icoon van de kunststroming De Stijl. Ook is een replica van Rietvelds Bolderkar te zien, met het bijbehorende boekje waarin zich de bouwtekeningen bevinden. Tussen boeken van onder andere Theo van Doesburg en architect J.J.P. Oud staan twee cactuspotten van glasontwerper Andries Copier. Hij ontwierp ze in 1928 voor Glasfabriek Leerdam in de herkenbare strakke vormgeving en primaire kleuren van De Stijl. De potten zijn ontworpen als bloempot, maar vanwege de populariteit van cactussen en vetplanten in de jaren 20 werden ze bekend als cactuspot. 

Meer informatie: Rozet

Naast de tentoonstelling zijn er workshops, lezingen en rondleidingen. Speciaal voor kinderen is er vanaf de voorjaarsvakantie een speurtocht over Mondriaan door heel Rozet. 

 

 

Werk Albert Van Der Weide

 

 

Tentoonstellingen in heel Nederland

Tentoonstellingen in heel Nederland

Weet jij wat Dutch Design is?

Weet jij wat Dutch Design is?

De oorsprong van De Stijl

De oorsprong van De Stijl